Galerie

IMM-urile românești și finanțările UE

Dacă dorim relansarea economică în UE ar trebui început cu IMM-urile antreprenoriale. Eurobarometrul IMM-urilor din 2011 a relevat că 45% dintre europeni și-ar dori să fie proprii lor șefi, însă în prezent doar o medie de 10% dintre europeni lucrează pe cont propriu.  

Comisia Europeană a lansat astăzi un ghid care oferă IMM-urilor informații privind accesul la cele peste 50 de miliarde euro care reprezintă cuantumul total al finanțărilor publice disponibile în cele 27 state membre. Peste 120 de programe de finanțare  sunt indexate în acest ghid, fiecare program fiind descris în termeni de caracteristici, condiții și informații de contact.

Broșura Planuri mari pentru intreprinderi mici, disponibilă în română aici

O analiză recentă, realizată de FundațiaPost-Privatizare,  radiografiază Situația actuală a IMM-urilor din România, aici.

O evaluare a CE privind modul în care sunt cunoscute și accesate fondurile publice dedicate IMM-urilor în Germania, Franța, Marea Britanie, Polonia și Suedia a relevant că programele publice pentru promovarea IMM-urilor trebuie să aibă scopuri clare și să fie totodată îndeajuns de flexibile pentru a reprezenta cu adevărat un stimul real în contextul crizei actuale.

Sursele europene de finanțare dedicate IMM-urilor din România, aici

În acestă toamnă, Comisia Europeană pregătește lansarea Planului de acțiune pentru dezvoltarea Antreprenoriatului menit a stimula potențialul antreprenorial a cât mai multor cetățeni europeni.

Dintre viitoarele acțiuni dedicate potențialilor antreprenori am remarcat:

  • Dezvoltare educației antreprenoriale a tinerilor – antreprenorii viitorului S-a constatat că persoanele tinere, care în timpul gimnaziului și liceului au parcurs un program de inițiere/formarea deprinderilor și abilităților antreprenoriale, au pus bazele propriilor afaceri în timpul facultății sau imediat după absolvire.
  • Valorificarea antreprenoriatului feminin, cel mai larg rezervor de potential antreprenorial din Europa Femeile se confruntă cu un număr mai mare de dificultăți în conducerea propriei afaceri și, probabil de aceea, în prezent numărul femeilor reprezintă doar o treime dintre persoanele care lucrează pe cont propriu în UE.
  • Persoanele în vârstă sunt un valoros rezervor de cunoaștere în cadrul companiilor Persoanele angajate cu vârsta peste 50 de ani dovedesc adesea că dețin un prețios bagaj de know-how și experiență practică, putând foarte bine să contribuie la fondarea și conducerea unui startup.

Politici europene de promovarea antreprenoriatului, aici

Lasă un comentariu