Galerie

Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale

Susținerea inovației prin protejarea mai eficientă a patentelor industriale

Un raport al PricewaterhouseCoopers (PwC) asupra economiei americane arată că numărul patentelor înregistrate în anul 2009 a crescut cu 4,5 % din 1991. Numărul de patente acordate în 2010 a marcat un record de 233.127, în creștere cu 23% față de 2009. Comparativ, în România numărul total de patente valide era de 13.202 la finele anului 2010, relevă un raport al Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM).

Proportional, în Statele Unite, numărul de încălcări ale proprietății industriale (patentelor) a înregistrat o reducere cifrându-se la 3075 cazuri în 2004 și doar 2892 în 2010, așa cum relevă studiul PwC citat . În România, în anul 2010, numărul total de litigii aflate pe rolul instanţelor a fost de 395.

Cifrele menționate exprimă în esență diferențele structurale dintre cele două economii.
Relevant este însă modul în care sunt tratate investițiile în cercetare aplicativă – dezvoltare experimentală și inovare (CDI), respectiv protecția și valorificarea rezultatelor CDI de către întreprinderile mici și mijlocii. Numărul de patente și rata de valorificare a acestora reprezintă indicatori ai sustenabilității și eficienței oricărei economii naționale.

Vânătoarea de patente industriale
Litigiile în materie de brevete industriale reprezintă un subiect controversat în ciclul de afaceri tehnologic, deoarece unele companii sunt orientate mai degrabă către deschiderea litigiilor decât către inovare. Procesele și litigiile în cazul companiilor productive distrag atenția și deturnează resurse importante de la procesele de afaceri către cele juridice. În același timp, trebuie reținut că în cazul companiilor cu adevărat inovative o parte însemnată a valorii lor de piață o reprezintă patentele industriale (PI) proprii. Orice eșec în protecția acestui patrimoniu devine foarte costisitor pentru companie. Pe acest fond, companiile antreprenoriale tehnologice sunt tot mai înclinate să genereze inovații prin care să-și crească valoarea de piață și implicit să aducă mai multă valoare adăugată în lanțul lor de valoare.
Companiile la care proprietatea industrială reprezintă o cotă însemnată din patrimoniu sunt cele care contribuie determinant la progresul general al sectorului industrial din care fac parte, fie că este vorba de electronică, echipamente, semiconductori sau materiale. În cazul în care aceste companii nu sunt capabile să-și valorifice investițiile făcute în cercetare și inovare, în special prin utilizarea pe piață a patentelor și licențelor obținute, se poate vorbi de pierderi însemnate la nivelul economiei în ansamblu si nu doar al companiilor respective.

O prioritate privind patentele
Este binecunoscut conflictul comercial privind drepturi de proprietate industrială între Apple și Samsung, concretizat prin numeroase procese și contraprocese deschise reciproc în diferite țări, care au avut un impact și asupra cotațiilor respectivelor companii. Wall Street Journal a menționat recent că bătălia giganților Apple și Samsung pe tema încălcărilor de proprietate industrială și a patente a generat în rândul micilor companii tehnologice inovative un curent de protejare a propriilor drepturi de PI. Anterior, aceste companii nu erau foarte atente la acest aspect. IMM-urilor tehnologice inovative au implementat procedure interne prin care urmăresc sistematic maximizarea profibilității investițiilor făcute în inovare și valorificarea eficientă a patentelor generate.

Produsele de consum și problematica patentelor
Conform studiului PwC o cincime din conflictele comerciale referitoare la încălcarea proprietății industriale au legătură cu tehnologiile utilizate în industria produselor de larg consum. În ultimii cinci ani astfel de incidente au crescut semnificativ având drept protagoniste companii din zona tehnologiei.
PwC menționează că între anii 2006-2010, periodă de boom a Economiei Informaționale, incidentele legate de PI au fost cu asociate cu industriile producătoare de hardware/electronica, sisteme informatice, servicii de internet. Aceste industrii au fost cele care au atras și recompensat cel mai bine antreprenorii, inginerii și cercetătorii care au produs inovații menite să creeze bunăstare și locuri de muncă.

Lasă un comentariu